Pollák kritizoval niektorých politikov, novinárov potom poslali preč

04.03.2013 Bratislava

Bratislava 4. marca (TASR) - Mnohí politici sa na rómskej problematike priživujú a získavajú politické body len preto, aby upútali pozornosť. Na dnešnom druhom stretnutí s rómskymi mimovládnymi organizáciami a politickými stranami venujúcom sa rómskej reforme to vyhlásil organizátor podujatia, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO).

"Nedávajme priestor ľuďom, ktorí už dlhé roky mali možnosť s tým niečo urobiť, aby sa na tejto téme priživili. Už sedeli v parlamente a mohli predkladať návrhy, ktoré dnes prichádzajú ako na bežiacom páse," upozornil Pollák. Poslednú výmenu názorov ohľadom riešení a postupov mal s poslancom SDKÚ-DS Ľudovítom Kaníkom, ktorý je v tejto sfére aktívny a parlamentu predkladá právne normy.

Podľa Pollákových slov na reforme najviac pracujú rezorty práce, školstva, vnútra a jeho úrad. "Je dôležité dodržať základnú filozofiu reformy. Ak je potrebné ísť niekomu po krku, nebojím sa toho. Ešte dôležitejšie je dať šancu všetkým tým, ktorí chcú zmeniť svoj život. Verím, že sa to podarí, politická vôľa na to je. Ak by nebola, som pripravený odstúpiť," deklaroval.

Pollák po svojom úvodnom slove novinárov požiadal, aby parlamentnú kinosálu opustili, keďže chcú rokovať za zatvorenými dverami. O výsledku diskusie budú po jej skončení informovať. Vládny splnomocnenec na prvom stretnutí s rómskymi predstaviteľmi v októbri 2012, ktoré bolo médiám prístupné po celý čas, povedal, že nevie, či je to práve on, koho Rómovia v podobe akéhosi svojho Ghándího hľadajú, avšak jeho úsilím je nájsť spravodlivý systém riešenia rómskej problematiky tak, aby sa s tým Slovensko nemuselo viac boriť. "Urobím všetko preto, aby Slovensko postúpilo ďalej, ale či budú mať Rómovia svojho Ghándího, to nezáleží na mne, ale aj na nich," povedal v októbri. S predstaviteľmi mimovládnych organizácií sa zhodol na tom, že základom riešenia problému je vzdelávanie a práca.
 

Vyberte región